Eğitsel Rehberlik-Verimli Çalışma Teknikleri

Verimli Çalışma Teknikleri

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

08-11-2017

Merhaba arkadaşlar. Ders çalışmak birçok öğrenci için keyifsiz bir iştir. Bu keyifsiz işi keyifli hale getirmek aslında bizim elimizdedir fakat biz motive olamadığımızdan, isteksizliğimizden söz eder çözümü dışarıda ararız. Başarılı olabilmek için ders çalışma isteğinin gelmesini bekleriz. Hâlbuki önce ders çalışmaya başlamak gerekir ki başarıyı tadıp, çalışmada sürekliliği sağlayalım. Unutmayın ‘’ bir şeyi gerçekten yapmak isteyen bir yol bulur. İstemeyen mazeret bulur’’(Mc Kenzie). İşte size verimli ders çalışmak için önerilerimiz:

* Hedef Belirleyin; unutmayın “ Hedefi Olmayan Gemiye Hiç Bir Rüzgar Yardım Edemez” (Montaigne). Bu hedef, gitmek istediğiniz bir üniversite ya da bölüm olabilir. Motivasyon için mutlaka hedefiniz olmalı. Hedefi olmayan öğrenciler genelde derslere motive olamazlar ve çalışmak istemezler. Kendinizi motive etmeyi bilmelisiniz.

* Planlı çalışın! Her öğrencinin mutlaka bir çalışma planı olmalı. Belki bu yazılı bir plan olmayabilir ama mutlaka yapacağınız işleri kafanızda sistematize edin. Bir işe başlamadan önce onu kafanızda planlayın gerisi kolay.

Ders çalışmayı ertelemeyin. Çalışmak için ilham perisinin gelmesini beklemeyin.

Her gün aynı saatlerde çalışmaya özen gösterin. Herkesin algılamasının kuvvetli olduğu saatler farklılık gösterir. Ama mümkün oldukça çok geç saatlerde ders çalışmayın. En zorlandığınız dersleri algılama gücünüzün en yüksek olduğu saatlerde çalışın.

Tekrar yapın. Öğrenilenlerin kalıcılığını artırmanın ve uzun süreli hafızaya geçirmenin en önemli yolu sık sık yapılan tekrarlardır. Tekrar yapmazsanız öğrendiklerinizi çok kısa sürede unutursunuz.

*  Ders çalışmaya başlarken fiziksel ihtiyaçlarınızı gidermiş olun aç, uykusuz, yorgun dersin başına oturursanız verim alamazsınız.

*  Ders çalışma ortamınız dikkatinizi dağıtabilecek uyarıcılardan arındırılmış olmalı. Kendinize ait bir çalışma masası, kullanacağınız araç-gereç odanızda bulunmalı. Ders çalıştığınız odada tv, bilgisayar, cep telefonu gibi dikkat dağıtıcı araçlar bulundurmamalısınız.

*  Herkesin öğrenme stili farklıdır. Bazılarımız görsel, bazılarımız işitsel, bazılarımızda dokunsal öğrenme stilini kullanırız. Öğrenme stilinizi bilerek daha verimli çalışabilirsiniz.

* Dersi derste dinleyin. Öğretmeniniz ders anlatırken başka bir şeyle meşgul olursanız zaman kaybı yaşarsınız. Düşünsenize o dinlemediğiniz ders için fazladan zaman harcamanız gerekecek. Eğer ders esnasında dikkatiniz dağılıyorsa yapacağınız şey çok basit: derse hazırlıklı gelin, derste not tutun ve soru sorun göreceksiniz dersler daha keyifli geçecek.

* Zorlandığınız dersleri ihmal etmeyin. Ben fiziği anlamıyorum, ya da matematik dersine kafam basmıyor diyerek işin içinden çıkmayın. O “anlamadığınız derse” fazla zaman ayırmadığınız, emek vermediğiniz için anlamıyorsunuz.

*  Anlamadığınızı düşündüğünüz dersleri o dersi iyi olan arkadaşlarınızla çalışını. Öğretmenlerinizden bu konuda yardım alın. Anlamadığınız konuyu hiç ertelemeden, zamanında bir bilene sorarak öğrenin. Aksi halde konular birikince yapacaklarınız gözünüzde büyüyeceği için sınav kaygısı yaşarsınız.

*  Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Herkesin potansiyeli çok farklıdır. Hedefiniz hep kendinizi bir adım ileriye taşımak olsun.

Ders çalışmak istiyor ama çalışamıyorsanız suçluluk duyarsınız. Sinirleriniz bozulur ve verimli olamazsınız. Onun için kendinizi zorlayın. “Ben bunu yapmak zorundayım” deyin. Önce 20 dakika ile başlayıp daha sonra yavaş yavaş çalışma sürenizi artırmaya gayret edin.

*  Uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat edin. Kahvaltı yapmadan evden çıkmayın. Unutmayın kahvaltıyı kral gibi, öğlen yemeğini prens gibi, akşam yemeğini de fakir gibi yemek gerekir. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır.

*  Beslenmenin yanı sıra uykuda çok önemli, iyi dinlenin ki verimli çalışabilesiniz. Spor yapmayı ihmal etmeyin.

*  Bunların yanı sıra kendinize zaman ayırmayı unutmayın sevdiğiniz insanlarla zaman geçirin. Sinemaya tiyatroya gidin. Mutlaka sosyal bir aktiviteniz olsun.

*  Son olarak çalışma disiplininizden asla taviz vermeyin. Umutsuzluğa kapıldığınızda hedefinizi düşünün, başarı hikâyeleri okuyun/dinleyin, sizi motive edecek büyüklerinizle konuşun.